FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Polityka programowa
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wydawnictwo Strona Główna -> Polityka programowa Solaris
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MadMill

PostWysłany: Sob Gru 19, 2009 9:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale pewnie chodziło kiedy Endless Things?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Paweł Węgrecki

PostWysłany: Nie Gru 20, 2009 11:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie tak, chodziło mi o Endless Things, MadMill ma rację.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wojtek Sedeńko

PostWysłany: Nie Gru 20, 2009 11:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rzeczy niedokończone dopiero na 2011 rok. Tłumacze kończą prace nad Demonomanią około lutego, miesiąc na redakcję, miesiąc na wydanie. Czyli kwiecień. I - niestety - będzie musiał to wziąć nowy tłumacz, stąd musi znać całą trylogię po polsku i dopiero w kwietniu się zabierze. Obecni tłumacze przebywają w Chinach, nie wiadomo jeszcze jak długo, i nie chcieli brać na siebie zobowiązania na IV tom. Szkoda. A że książka trudna... nie dziwię się. Prowadzę już rozmowy z kimś, kto mógłby się tego podjąć. Pechowo trochę z tym Crowleyem, ale mam czyste sumienie - robię, co mogę, by tetralogia ukazała się w Polsce pomimo ciągłych kłopotów z przekładami.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Paweł Węgrecki

PostWysłany: Nie Gru 20, 2009 7:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak mi się jeszcze przypomniało, co z wydaniem:Steph Swainston The Modern World ?
Powrót do góry
AdamB

PostWysłany: Pon Gru 21, 2009 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczom nie wierzę: a gdzie Vinge i kontynuacja Tiamat? Shocked
Powrót do góry
Wojtek Sedeńko

PostWysłany: Wto Gru 22, 2009 4:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Vinge odłożona aa, nie wcześniej niż na 2011 rok. Nie możemy wydawać więcej niż 24 książki rocznie.
Tak na marginesie, do agenta Vinge wysłałem 3 mejle od czerwca, na żaden nie raczył nawet odpowiedzieć.

Nad Swainston się zastanawiamy - moim zdaniem trzeci tom serii jest najlepszy. A jednocześnie, pomimo bardzo dobrych opinii, seria nie weszła w rynek. Słabe okładki, w pierwszym tomie wyblakły druk i mała czcionka (w sumie był to jeden z powodów, że zrezygnowaliśmy z druku w Białymstoku). Kombinujemy, jak dokonać reedycji tomu pierwszego i wydać z trzecim, a drugi dodrukować w nowej, wspólnej szacie graficznej.
Jesteśmy na tę autorkę zdecydowani, ale najpierw musimy zagrać szatą graficzną - znaleźć odpowiednią oprawę itd. Tłumaczka chce też dokonać drobnej korekty tomu pierwszego. Wrócimy do tego tematu.
Powrót do góry
AdamB

PostWysłany: Pon Sty 11, 2010 7:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kupiłem ostatnio pakiet trzech książek: Joe Haldemana Wieczna wojna, Roberta A. Heinleina: Władcy marionetek i Żołnierze kosmosu.
Ładne okładki, z zewnątrz wszystko OK. Niestety próba otwarcia to już początek pękania na linii łączącej okładkę z resztą (od środka). To nie jest jakiś pojedynczy przypadek, one wszystkie są jakoś tak delikatnie, niesolidnie sklejone (szyte?).
Uwielbiam pięknie wydane książki, wszędzie ich promuję ale na litość boską nie po to kupuję książkę w twardej okładce by podchodzić do jej czytania z obawą, że zaraz się rozleci. Panie Wojtku zróbcie coś z tą jakością, książka w twardej okładce odpowiednio droższa, musi być bardziej wytrzymała od zwykłej miękkookładkowej.
Powrót do góry
Artur Chruściel

PostWysłany: Pon Sty 11, 2010 9:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

AdamB napisał:
Kupiłem ostatnio pakiet trzech książek: Joe Haldemana Wieczna wojna, Roberta A. Heinleina: Władcy marionetek i Żołnierze kosmosu.
Ładne okładki, z zewnątrz wszystko OK. Niestety próba otwarcia to już początek pękania na linii łączącej okładkę z resztą (od środka). To nie jest jakiś pojedynczy przypadek, one wszystkie są jakoś tak delikatnie, niesolidnie sklejone (szyte?).

Haldemana jeszcze w rękach nie miałem, ale "Władców" przeczytałem a "Żołnierzy" przejrzałem bez żadnych uszkodzeń. W ogóle z żadnym tomem klasyki (a mam prawie wszystko) nie miałem takich problemów. Jakaś felerna partia Ci się trafiła.

Natomiast z nowszych rzeczy - "Miedziany król" oraz "Miłość i sen" są bardzo nieprzyjemnie, sztywno sklejone.
Powrót do góry
Marcin Zwierzchowski

PostWysłany: Pon Sty 11, 2010 10:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Artur Chruściel napisał:
Natomiast z nowszych rzeczy - "Miedziany król" oraz "Miłość i sen" są bardzo nieprzyjemnie, sztywno sklejone.

Podobnie chociażby "W labiryncie pamięci" - Wojtek wspominał coś o zmianach z papierem czy drukarnią.

A moi "Władcy marionetek" w bardzo dobrej formie;)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wojtek Sedeńko

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 1:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z każdym tytułem boksujemy się z drukarnią w tej sprawie, prosząc o więcej kleju. Dają go standardowo, ale ja też czasami - biorąc niektóre egzemplarze do ręki - mam wrażenie kruchości. Ale bez obaw, my zwykle bierzemy jeden z egzemplarzy pod but, szarpiemy kartki, przełamujemy grzbiet, by sprawdzić wytrzymałość.

Mam takie wrażenie, że ten papier ma inną podatność na zginanie. Wiem, głupio to brzmi, ale zrobiłem już tyle książek, że pewne rzeczy biorę intuicyjnie.
Ale nie powinno się rozsypywać.
Oni ciągle ode mnie słyszą - więcej kleju.
Powrót do góry
AdamB

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 1:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może najlepszym wyjściem była by zmiana drukarni?
Te które drukują np dla MAGa czy Rebisu są jak dla mnie bardziej profesjonalne a ta drukarnia jakaś taka bardziej amatorska.
Powrót do góry
Wojtek Sedeńko

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 11:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zmiana nic nie da. Trzeba pilnować i pokazywać nasze standardy. Drukujemy w bardzo dużej drukarni, a przenieśliśmy się tam z mniejszej, Księży Werbistów. Tam drukowaliśmy ponad pięć lat, wszystko grało jak w zegarku, ale nagle podnieśli ceny - i to znacznie. Zostaliśmy zmuszeni, przy naszych nakładach do zmiany, poszliśmy w wielką drukarnię i okazało się, że - jak w każdym kombinacie - nasze standardy wcale nie są zobowiązujące.
To pierwsze koty za płoty. Pilnujemy ich, patrzymy na ręce. I cały czas szukamy najlepszych dla was i dla nas rozwiązań.
Powrót do góry
Maestro

PostWysłany: Pią Mar 05, 2010 8:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
chciałbym nieśmiało zapytać, czy termin ukazania się "Dying Earth / The Eyes of the Overlord" Jacka Vance'a jest już ustalony?
Rodzaj oprawy jest już wybrany?
Powrót do góry
Krzysztof Czajkowski

PostWysłany: Pią Mar 05, 2010 12:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak wszystkie książki wydane w serii Klasyka science fiction, ksiązki Vance'a będą w twardej oprawie. Taka informacja jest nawet w obiekcie na stronie księgarni. Data również jest tam podana, październik tego roku. Jednak akurat tę konkretną informację przyjmuję z rezerwą. Liczę, że się uda wydać książkę jeszcze w tym roku, ale jeśli wydawnictwo zmieni nieco plany, płakał nie będę. Mam co czytać. Ale czekam z niecierpliwością.
Powrót do góry
Wojtek Sedeńko

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 1:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Październik to data graniczna. Może uda się już we wrześniu opublikować.

Plany na to półrocze:
16 III Następca Marina, Siergiej Diaczenko
23 III 2012 Dzieci Boga Tadeusz Meszko
7 IV Requiem Graham Joyce - bardzo dobra powieść
14 IV Ciemności przybywaj Fritz Leiber - klasyka
13 V Tern Nik Pierumow fantasy akcji
23 V Chindi Jack McDevitt - z serii Akademia, czyli Bożej maszynerii i Bożej klepsydry
VI Lord Prestimion Robert Silverberg, wreszcie nie wydany Majipoor
VI Pierścień Larry Niven - w Klasyce SF, pierwszy tom serii
VI Flotylla światów Niven/Lerner, I tom w serii
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wydawnictwo Strona Główna -> Polityka programowa Solaris Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

Skocz do: